Philobiblon sive de Amore Librorum

Detta är ingen "blogg". "Blogg" är ett monstruöst ord. Detta är en nätjournal. Denna nätjournal kommer från och med nu och framöver att medelst himmelskt klara och övertygande argument att kämpa för livets absoluta mening: bibliofili, litteraturhistoria och bildning. I dagens Sverige har ärkefienden brett ut sig i form av bildningsförakt, bibliofobi, pöbelvälde och kvällspress. Jag, Antonius Magliabechius II, vitterhetens riddare, välkomnar din omvändelse, nätresenär!

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Hufvudstaden, Sweden

Jag är en hårt arbetande renässansmänniska tillika litteratör.

Mina huvudsakliga intressen är dekadent och symbolistisk lyrik, sekelskifteslitteratur, schamanism och runologi. Jag också en hejare på korybantisk dans och rasbiologins historia.

"Alldeles som korybanterna, som aldrig dansa utan i besinningslöst tillstånd, så äro också de lyriska diktarna från sina sinnen, när de dikta sina sköna sånger; de måste komma in under harmoniens och rytmens makt och bli gripna av backantisk yra." - Platon (427-347 f.Kr.)

14 augusti 2005

Aftonskökan Virtanen och bokskändning

Jag höttar med näven och spottar och fräser. Jag råkade följa en länk som min goda bekant Emilie skickade. Denna länk slängde mig rakt ner i Aftonskökans dynghåla. Jag befann mig i fiendeland och min ärkefiende Fredrik Virtanen stirrade lömskt under lugg bakom ett skynke av populärkultur, iklädd en publikfriande skvallerpressad kostym. Ja, hans blogg är verkligen en blogg, i ordets rätta bemärkelse; dvs. något som för tankarna till den slemklump som kan fastna mellan tänderna vid en kräkning. Jag lovar er att denna nätjournal aldrig kommer att sjunka så lågt som att helt ogenerat stolt skriva att man t.ex. förnedrat sig genom att lismande tända cigaretter åt medlemmarna i The Ark. Virtanen skriver idag att "Jonna Sima verkar ha smittat sin jobbiga hosta till mig. Semester och allt. Just typiskt, va?". Ja Fredrik. Det är typiskt att försyndelser straffar sig. Om man har ett lössläppt leverne utan att skydda sig så blir man sjuk. Jag hoppas innerligt att det är miliartuberkulos, eller åtminstone svalggonorré, så att du lär dig.

I övrigt är jag infernaliskt förargad över att någon kladdat i Stadsbibliotekets exemplar av Huysmans' Mot strömmen. Det borde räknas som brott mot rikets säkerhet att helt fräckt sitta och förnumstigt kommentera i biblioteksböcker! Inte nog med att ett fegt anonymt hjon suttit och medvetet klottrat på allmän egendom, det är med högsta sannolikhet dessutom någon som inte förstått att boken är skriven för drygt 120 år sedan! Den irriterande bokskändningen är uppenbarligen gjord av någon nutida bitter kvinnosakskvinna. Jag kom till min förvåning på mig själv att rakt ut i luften helt bryskt utropa Karlstadsbiskopen Eklunds gamla ord (gällande Selma Lagerlöf) om att sätta trynlås på kärringen! I vanliga fall brukar jag ha tillräcklig självkontroll, men denna afton hade på grund av Virtanens tidigare uppstötning på min datorskärm redan fördunklats.

Huysmans' ord om Des Esseintes på sidan 460 var skändade medelst understrykning som följer: "Han avlöjade samhället, sådant det är, vidhöll att kvinnans dumhet är medfödd, visade vägen, bevarade en från att bli desillusionerad genom att uppmana en att i görligaste mån behärska sina förhoppningar, att helst över huvud taget inte hysa några, om man vet sig ha kraft till något sådant, och att slutligen skatta sig lycklig, om inte vid de mest oväntade tillfällen hemska tegelpannor ramla ned i huvudet på en." och flankeras i marginalen av anteckningen "Och befäster därmed sin egen".

4 Comments:

Anonymous Maximilian said...

Du måste förstå att Fredrik är i en känslig ålder för en nöjesjournalist. Det torde vara högt tid att börja tänka på reträttvägar inom journalistiken. Frågor som "ska jag satsa på sporten, konsumentredaktionen eller bli avbytare på Östgötacorren?" dyker nog upp bland dimmorna hos ett åldrande party animal som Virtanen. Det är i alla händelser något tämligen desperat över alla hans antydningar om vilda fester hit och dit. Ha överseende och se det från den ljusa sidan: grabben har ju åtminstone slutat röka med hjälp av sin blogg, eller hur det nu var, och är således en fin förebild för svenska manliga trettionåntingar. Det finns en finsk film som heter "Yks' tavallinen Virtanen" som på svenska heter "Virtanen ä' vi allihopa". Så sant, så sant.

måndag, augusti 15, 2005 12:31:00 fm  
Blogger Bo said...

Bokvandalens kommentar var åtminstone insiktsfull. Men det finns självfallet inga ursäkter. Dom bör arkebuseras tillsammans med huliganerna som slår av statyernas i Venedig näsor.

Trevligt att hitta en blogg som tycks skriven på nån sort papyrus.

måndag, oktober 10, 2005 11:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hello!

Nice site, keep up the good work .

http://buy-phentermine.hem.nu BUY PHENTERMINE
BUY PHENTERMINE
http://buy-phentermine.hem.nu buy phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine online
http://buy-phentermine.hem.nu order phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu cheap phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu buy phentermine online
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine diet pill
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine online pharmacy
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine prescription
http://buy-phentermine.hem.nu what is phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu free phentermine

måndag, januari 15, 2007 11:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hello!

Nice site, keep up the good work .

http://buy-phentermine.hem.nu BUY PHENTERMINE
BUY PHENTERMINE
http://blogg.sol.no/buy-phentermine
BUY PHENTERMINE
http://s-url.net/0mzj/ PARISEXPOSED
http://s-url.net/0n21/ PARISEXPOSED COM
http://s-url.net/0n22/ FREE PARIS HILTON EXPOSED
http://s-url.net/0n23/ FREE ACCESS TO PARISEXPOSED
http://s-url.net/0n24/ FREE LOGINS TO PARISEXPOSED
http://s-url.net/0n25/ PARIS EXPOSED
http://s-url.net/0n26/ PARIS EXPOSED COM
http://s-url.net/0n27/ FREE CLIPS OF PARISEXPOSED MOVIES
http://s-url.net/0n28/ FREE CLIPS OF PARISEXPOSED PRIVATE VIDEO COLLECTION
http://s-url.net/0n29/ FREE CLIPS OF PARISEXPOSED LESBIAN VIDEOS
http://s-url.net/0n2b FREE CLIPS OF PARISEXPOSED DRUNK VIDEOS AND MOVIES
http://s-url.net/0n2c/ PARIS LEBIAN MOVIE
http://s-url.net/0n2d/ DOWNLOAD PARIS PRIVATE MOVIE COLLECTION
http://s-url.net/0n2e/ DOWNLOAD PARIS HILTON LESBIAN VIDEO
http://s-url.net/0n2f/ DOWNLOAD PARIS HILTON PRIVATE MOVIE COLLECTION
http://s-url.net/0n2g/ DOWNLOAD PARIS HILTON NEVER SEEN BEFORE SEX MOVIES

fredag, mars 02, 2007 1:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home